Kenapa Yahudi di Benci. Mungkin Hitler Benar.

Mengikut stastitik buku yang ditulis oleh Seymour Rossel yang bertajuk The holocaust, penulis berbangsa Yahudi ni kata masa zaman Nazi, lebih 5 juta Yahudi kena seksa dan dibunuh. Ramai bersimpati dengan buku ini.
Hitler ialah seorang diktator yang sangat kejam. Membunuh dengan zalimnya bukan sahaja Yahudi, tetapi juga sesiapa sahaja yang menentangnya. Cara pembunuhannya juga begitu sistematik bagaikan kilang perusahaan yang teratur. Kekejaman itu tidak dapat diterima oleh sesiapa pun. Di Jerman sehingga hari ini kekejaman itu dikutuk oleh rakyat negaranya.
Namun, di samping kekejaman yang disandarkan kepada Adolf Hitler, persoalan yang patut ditanya, mengapakah kempen Adolf Hitler bahawa Yahudi adalah bangsa yang bahaya, telah merosak dan mengancam Jerman, mendapat sambutan ketika itu?
Ketika Hitler baru cuba muncul dalam politik Jerman pada tahun 1919, walaupun beliau seorang pemidato yang baik, beliau belum terkenal dan hanya beberapa orang sahaja yang hadir mendengar ucapannya. Namun selepas itu, apabila beliau membangkitkan dalam ucapan-ucapannya isu anti-semitic atau anti Yahudi, rakyat Jerman mula membanjiri ucapannya dan menyokong gerakannya membenci Yahudi.
Apabila Hitler dipenjarakan pada tahun 1923 selama sembilan bulan, beliau menulis bukunya yang terkenal Mein Kampf. Sejak awal penulisan buku tersebut, Hitler menegaskan bahawa penderitaan ekonomi yang dihadapi oleh bangsa Jerman yang ketika itu adalah berpunca dari kejahatan Yahudi. Perasaan kebencian terhadap Yahudi dihidupkan dalam buku tersebut.
Sebenarnya, Hitler bukanlah orang memulakan kepercayaan bahawa Yahudi adalah bangsa perosak. Pada 1542, pemimpin agung Prostestan Jerman, Martin Luther telah menulis tentang pembohongan dan kemerbahayaan Yahudi dalam bukunya Against The Jews And Their Lies. Pada kurun yang ke-14, Sepanyol dan Portugal memaksa masyarakat Yahudi hidup secara terpisah dari bukan Yahudi.
Pada 1516, di Venice, Itali, pihak Gereja Katholik memerintah agar dibina tembok mengelilingi penempatan Yahudi yang dinamakan dengan Ghetto. Yahudi tidak benarkan keluar pada waktu malam sehingga menjelang fajar. Masyarakat awam Kristian ketika itu percaya bahawa Yahudi adalah bangsa yang jahat dan beramal dengan ilmu hitam.
Pembinaan ghetto kemudiannya telah berkembang ke seluruh Eropah. Maka Yahudi Eropah dikepung disebalik tembok ghetto, atau pekan-pekan khas hanya untuk mereka. Mengapakah masyarakat Eropah ketika itu bersepakat mempercayai Yahudi adalah kaum yang jahat? Jawapannya, samada kepercayaan itu adalah khurafat, atau mereka mempunyai asas pengalaman dengan Bangsa Yahudi. Jikalau jawapannya yang pertama, Yahudi adalah memang bangsa yang teraniaya.
Jika jawapannya, Yahudi memang dalam sejarahnya telah merosakkan kehidupan manusia sehingga menjadi ketakutan kepada masyarakat Eropah, tindakan kejam atau rakus Adolf Hitler, sekalipun kejam dan tidak dapat diterima, namun ia secara tidak langsung mengurangkan jumlah kemerbahayaan Yahudi kepada masyarakat Eropah khususnya dan dunia amnya.
Apapun ceritanya, kesangsian pihak pihak Gereja Kristian telah lama berakar umbi, sehinggalah Yahudi kembali menipu Eropah pada hari ini. Lalu undang-undang Anti-Semitic dikuatkuasakan di Eropah, maka bangsa Yahudi mendapat kekebalannya di sini, terutama di Jerman ini.
Jika lihat dalam sejarah Islam, di samping menyedari tentang tabiat Yahudi, namun Islam tidak pernah menghukum mereka hanya kerana mereka Yahudi, tetapi menghukum berdasarkan tindakan mereka. Nabi s.a.w pernah mengizinkan mereka terus menetap di Khaibar yang subur. Namun mereka khianat, merancang dengan pihak musuh untuk menjatuhkan kerajaan Nabi s.a.w. Maka mereka pun diusir.
Pada zaman Khalifah ‘Umar Ibn al-Khattab, beliau telah memberikan kepada Yahudi penempatan dan keamanan di Alia, Palestin. Kebebasan beragama dan hidup diberikan dengan jelas serta termaktub dalam pengistiharan khalifah agung tersebut. Namun, seperti biasa, Yahudi terus khianat.
Sejarah pengkhianatan Yahudi bukan bermula sejak kemunculan pemikiran zionisme, tetapi sejak lama dahulu. Sejak kisah mereka dengan para nabi yang mengalami berbagai tragedi disebabkan kerenah mereka. Pun begitu, Islam tidaklah pula menghukum secara ‘borong’ dengan menyatakan setiap individu yahudi itu jahat.
Bahkan dalam sirah Nabi s.a.w, isteri baginda Safiyyah binti Huyyai merupakan anak ketua Kabilah Yahudi Bani Quraizah. Ada sahabah yang mulia bernama ‘Abd Allah bin Salam. Beliau seorang yahudi, bahkan tokoh agamawan besar Yahudi. Beliau menganut Islam dan amat dihormati. Islam amat adil dalam menilai, tidak ditanggung dosa orang lain atas bahu orang lain.
Maka walaupun secara umumnya, rekod Yahudi memanglah buruk, namun ini tidak menafikan kemungkinan adanya mereka yang baik di kalangan Yahudi. Tetapi rekod Yahudi secara umum, memanglah buruk.
Ini diakui oleh Abd Allah bin Salam sendiri ketika beliau menganut Islam. Katanya:
“Wahai Rasulullah! Kaum Yahudi adalah puak yang paling kuat berdusta. Mereka jika tahu aku menganut Islam mereka akan menuduhku bukan-bukan. Sembunyikanlah aku di sisi engkau dan hantarlah orang bertanya pendapat mereka mengenaiku”. Maka Rasulullah pun menyembunyikannya dan menghantar orang memanggil golongan Yahudi lalu mereka pun datang. Rasulullah s.a.w bertanya mereka: “Apakah kedudukan Abdullah bin Salam pada pandangan kamu?” Jawab mereka: “Dia orang yang terbaik di kalangan kami, anak orang terbaik. Pemimpin kami, anak pemimpin kami. Ulama kami, anak ulama kami”. Sabda Rasulullah: “Apakah jika dia menganut Islam, kamu akan turut menganut Islam?”. Jawab mereka: “Allah lindunginya dari perkara tersebut”. Sabda Rasulullah: “Wahai Abdulullah bin Salam, keluar dan beritahulah kepada mereka”. Abdullah bin Salam pun keluar dan berkata: “Aku menyaksikan bahawa tiada ilah melainkan Allah dan Muhammad Rasulullah”. Lantas mereka berkata: “Dia orang yang paling jahat di kalangan kami, anak orang yang paling jahat. Orang yang paling jahil di kalangan kami dan anak orang paling jahil”. Kata Abdullah bin Salam: “Aku telah beritahu wahai Rasulullah! Bahawa Yahudi adalah kaum yang kuat berdusta”. (Riwayat Ahmad dan al-Bukhari).
Kita bukan anti kaum tertentu, atau anti-semitic secara membabi buta seperti Hitler atau masyarakat Eropah dahulu. Namun jika kita melihat Yahudi Israel hari ini mengkhianati perjanjian atau bersikap jahat, itu bukanlah perkara baru dan pelik untuk mereka kerjakan. Kepercayaan Hitler itu, mungkin ada benarnya..

Comments

 1. terima kasih. dah lama saya mencari sebab yahudi dibenci dan disini terjawabnya soalan saya. :)

  ReplyDelete
 2. Kembali, saya masih punya banyak article tentang Yahudi utk disiarkan. Jgn ikut akhlak mereka tapi IQ mereka, kita harus tahu bagaimana mendapatkannya

  ReplyDelete
 3. Tapi ayaha Hitler adalah Yahudi juga, kenapa Hitler sangat benci kaum ayahnya?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Krn ayah hitler benci dia sjk masih kanak, hitler dianggap aneh dan antisosial dgn sekitar, ayah hitler terus membully anaknya dgn keras, kasar dan makian. Ditambah saat itu sdg masa anti-semit sdg ramai di eropa. Semakinlah hitler benci kaum jews

   Delete
 4. erk,saye rase,cerita ni,ade yg x benarnye..hitler kate die bunuh separuh jews,means die bunuh jews yg nak hidup aman..dlu ade 2 colony jews,freemason and original jews..yg original jews,dieowg nak hidup aman..yg freemason tu dah berkait dgn eropah dah..so hitler killed half of the jews,means he killed the orginal jews..skg yg tinggal sume jews yg freemason..kite di feed dgn crite2 hitler bnce yahudi,sume kt blog2,kt wikipedia..kt mane2 sumber kt internet ni,ckap hitler anti-yahudi..padahal die anti original yahudi,bukan freemason side..

  ReplyDelete
 5. can i share this in my blog?

  ReplyDelete
 6. bagusla....nk share kt facebook...bleh ye?

  ReplyDelete
 7. hitler juga yahudi'n?e2 semua propoganda bangsa yahudi'n??

  ReplyDelete
 8. telah terbukti, bahawa yahudi bukanlah bangsa yang boleh dipercayai, namun ramai juga yang tidak ambil kisah tentang apa yang yahudi buat untuk hancurkan umat islam seluruh dunia. di palestin, umat islam diserang dengan peluru dan bom, manakala umat islam di tempat lain diserang dengan pelbagai program yang melalaikan umat islam kepada ajaran islam yang sebenar. SEDARLAH....wahai saudara-saudaraku.....

  ReplyDelete
 9. menarik sekali in artikel, terima kasih

  ReplyDelete
 10. Itachi sasuke dalam cerita naruto bunuh semua clan, keluarga, sahabat rapat die, yang die tak bunuh... adik die... sasuke kawan si naruto.... sebab dgn membunuh kaum sendiri membuka kekuatan sharingan jd lebih kuat.... same je itachi sasuke dgn hitler nih....

  ReplyDelete
 11. terjawab persoalan saya selama ini..syukran ya..

  ReplyDelete
 12. Generalisasi tidak seluruhnya bs dibenarkan, tp apa mau dibilang mmg sebgian bsar kenyataan spt tu. Kasian org2 perantau yg polos, tdk ikut2an brtindak tp kena imbas jg di tempat lain. Thx u infonya

  ReplyDelete
 13. Lahaullah wala kuwata illah billah .

  ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Kisah dalam Ihram